Zespół

Nasz zespół tworzą ludzie z pasją, przywiązani do swojego regionu i ceniący jego kulturę. Osoby zaangażowane w pracę i rozwój fundacji to aktywni muzycy i praktycy z wieloletnim doświadczeniem scenicznym. Wielu z nich reprezentuje młode pokolenie wykształconych muzyków.

Swój indywidualny rozwój łączą z pracą pedagogiczną w ogniskach muzycznych, gdzie mogą dzielić się wiedzą i przekazywać umiejętności młodszym. Z wielkim zaangażowaniem popularyzują w różnych środowiskach kulturę ludową regionu, dostrzegając w niej element integrujący i wzmacniający lokalne społeczności.

Instruktorzy Fundacji Braci Golec od lat pracują również nad przywróceniem żywieckiego stylu gry i repertuaru, by nie popadły w zapomnienie.

Malgorzata filary Furowicz

Małgorzata Filary-Furowicz

(rocznik 1986)

• autorka metody nauczania, jaką posługujemy się w Fundacji Braci Golec i Górskim Uniwersytecie Ludowym. Ukończyła etnologię, grafikę komputerową, jest certyfikowaną instruktorką tańca ludowego. Prowadziła zajęcia z praktyki instrumentalnej na Akademii Muzycznej w Katowicach, na studiach z muzyki ludowej. Uwielbia uczyć i nieustannie się rozwijać, poznawać nowe metody. Jest ciekawa świata. Edukację muzyczną odebrała od Czesława Węglarza i Zbigniewa Wałacha w systemie mistrz-uczeń. Grała w jednej z pierwszych kapel folkowych w Beskidach - “Selesz”. Nałogowo ogląda filmy i seriale, lubi gry planszowe i czytanie. Jej życiową pasją jest pomaganie i praca społeczna. Pochodzi z Kamesznicy.
Marta Matuszna Wejchenig

Marta Matuszna-Wejchenig

(rocznik 1991)

• góralka z Lalik, wykształcona pod skrzydłami Fundacji Braci Golec. Skrzypaczka i śpiewaczka zespołach “Skład Niearchaiczny” oraz “Besquidians”, łączącym w swojej twórczości folk, jazz i folklor. Współtworzy także duet “DudySkrzypce”, grający archaiczną muzykę Beskidu Żywieckiego. W Fundacji prowadzi zajęcia z gry na skrzypcach i śpiewu. Miłośniczka gór i organizatorka akcji Czyste Beskidy.
Jaroslaw Zawada

Jarosław Zawada

(urodzony w 1976 r.), góral z Koniakowa, skrzypek w Golec uOrkiestrze. W fundacji prowadzi cykliczne warsztaty dla klasy mistrzowskiej.

Klaudia Hulboj

Klaudia Hulbój

(rocznik 1990)

• z wykształcenia pedagożka, z pasji skrzypaczka, która połączyła te cechy realizując się w pracy z dziećmi i młodzieżą. Miłośniczka Muzyki Łuku Karpat, członkini kapeli Jaworowe Skrzypce. Pochodzi z Kamesznicy. Jej mottem jest: Góralką się nie bywa - góralką się jest!
Ralał Bałas

Rafał Bałaś

(rocznik 1990)

• muzyk, nauczyciel, organizator z pasją. Od najmłodszych lat uczył się gry na instrumentach ludowych - piszczałkach, fujarkach, dudach, rogach. Jest kontrabasistą w zespołach “Skład Niearchaiczny” i “Besquidians”. Jako dudziarz współtworzy duet “DudySkrzypce”, grający archaiczną muzykę Beskidu Żywieckiego. Zajmuje się również budową instrumentów ludowych, w szczególności dud żywieckich. Koordynuje działania Fundacji Braci Golec oraz prowadzi zajęcia z gry na basach, dudach i piszczałkach. Organizator inicjatywy Czyste Beskidy. Biegacz górski i skialpinista. Pochodzi z Żywca.
Maksymilian Czerwinski

Maksymilian Czerwiński

(rocznik 1993)

• Laureat Złotego Żywieckiego Serca w kategorii instrumentalista. Jest absolwentem Fundacji Braci Golec, prowadzi zajęcia z gry na heligonce w Ogniskach Twórczości Artystycznej w Lipowej i Łodygowicach, skąd pochodzi. Od najmłodszych lat związany jest z zespołem regionalnym Magurzanie.
Kacper Sordyl

(rocznik 1993)

• z wykształcenia magister inżynier górnictwa i geologii. Ukończył Państwową Szkołę Muzyczną I stopnia w Żywcu, specjalizując się w grze na wiolonczeli. Od 2009 r. jest mocno związany z muzyką góralską i muzyką ludową Polski, realizując się w grze na kontrabasie w zespołach folklorystycznych. Niegdyś w Zespole Pieśni i Tańca „Ziemia Żywiecka”, a obecnie w Zespole Regionalnym „Magurzanie” i Zespole Pieśni i Tańca „Lipowianie”. Jest miłośnikiem muzyki ludowej Łuku Karpat, a także klasycznej, w szczególności z okresu baroku i romantyzmu. W fundacji zajmuje się nauką gry na góralskich basach i kontrabasie. Pochodzi z Pietrzykowic.
Karolina Balas

Karolina Bałaś

(rocznik 1999)

• swoje pierwsze kroki taneczne i instrumentalne stawiała w Zespole Pieśni i Tańca “Żywczanie”. Dziś spełnia się artystycznie w grze na skrzypcach w Zespole Regionalnym “Magurzanie”. Studiuje Pedagogikę Przedszkolną i Wczesnoszkolną na Akademii Techniczno-humanistycznej w Bielsku-Białej. Ukończyła Szkołę Muzyczną I i II stopnia w Żywcu w klasie skrzypiec. Jest laureatka licznych konkursów m.in. z kapelą dudziarską “Bałaś się dud”, specjalizującą się w tradycyjnej muzyce Beskidu Żywieckiego, w składzie dudy i skrzypce. Wśród najważniejszych można wymienić: Stara Tradycja Festiwalu Wszystkie Mazurki Świata, Międzynarodowy Festiwal Ziem Górskich w Zakopanem czy Festiwal Folkloru Górali Polskich w Żywcu. W Fundacji Braci Golec uczy gry na skrzypcach. Prywatnie zagorzała miłośniczka zwierząt. Pochodzi z Żywca.
Lukasz Kupczak

Łukasz Kupczak

(rocznik 1991)

• .skrzypek z fachu i zamiłowania. Laureat licznych konkursów gry na heligonce. W Fundacji Braci Golec prowadzi zajęcia z gry na heligonce i skrzypcach. Pochodzi z Żabnicy.
Adrianna Wedzel

Adrianna Wędzel

(rocznik 2001)

• młoda krew wychowana pod skrzydłami Fundacji Braci Golec. Prowadzi zajęcia z nauki śpiewu i gry na skrzypcach. Artystycznie spełniała się w Zespole Regionalnym “Hulajniki” z Milówki, kocha śpiewać i grać w kapeli wraz z przyjaciółmi, z którymi jej drogi połączyły się podczas nauki w Fundacji. Ukończyła Szkołę Muzyczną I i II stopnia w Żywcu, specjalizując się w grze na altówce. Uczy się w technikum w Milówce na kierunku logistycznym. Pasjonują ją podróże, filmy, wędrówki górskie i gra w siatkówkę. Pochodzi z Kamesznicy.
Agnieszka Sikora

(rocznik 1998)

• studiuje na Wydziale Sztuki i Nauk o Edukacji na Uniwersytecie Śląskim. Jest tancerką i solistką Zespołu Regionalnego Magurzanie. W Fundacji Braci Golec uczy śpiewu. Pochodzi z Łodygowic.
Andrzej zeman

Andrzej Zeman

(rocznik 0000)

absolwent Fundacji Braci Golec. Laureat licznych konkursów gry na heligonce. Prowadzi zajęcia gry na heligonce w Ognisku Twórczości Artystycznej w Milówce.