Twój 1% wspiera młode talenty!

Już od siedemnastu lat uczymy dzieci i młodzież gry na instrumentach ludowych i śpiewu budując w nich zamiłowanie do tradycji Beskidu Żywieckiego. Uwrażliwiamy młodych na wszelakie przejawy kultury, zapraszamy do jej współtworzenia i pokazujemy, że to oni kreują historię. W ramach działań Fundacji Braci Golec, stwarzamy każdemu człowiekowi, bez względu na pochodzenie, możliwość obcowania z muzyką i kulturą, zgłębiania jej i odnajdywania w niej dobrej, wspólnej zabawy. Tworzymy przestrzeń, w której zarówno podopieczni, ich rodzice i pasjonaci muzyki ludowej, ale również instruktorzy, mogli rozwijać skrzydła.

Uczymy śpiewać i grać po góralsku ponad trzystu podopiecznych! Swoje zdolności rozwijają w ramach Ognisk Twórczości Artystycznej w dziesięciu gminach - Milówce, Jeleśni, Łodygowicach, Koszarawie, Świnnej, Porąbce, Przyłękowie, Lipowej, Czernichowie i Żywcu. Każde dziecko dostaje swój intstrument na czas nauki, kształci się pod okiem praktyków muzyki ludowej metodami łączącymi tradycję gry ze słuchu i współczesnych, najbardziej efektywnych metod wykorzystywanych w szkołach muzycznych. Zapewniamy możliwości pogłębienia umiejętności w II stopniu edukacji śpiewu, gry na skrzypcach i heligonkach. Od niedawna odbywają się również spotkania Chóru Ludowego i Orkiestry Ludowej. Organizujemy liczne warsztaty i wydarzenia kulturalne. W listopadzie ubiegłego roku wydaliśmy płytę z pastorałkami, nagraną z udziałem setki młodych artystów. Wydajemy również serię albumów "Stroje ludowe w Karpatach Polskich".

Jesteśmy dumni z tego, co udało nam się osiągnąć przez piętnaście lat naszej działalności. Z każdego zapalonego pasjonata muzyki i kultury ludowej, który wykształcił się pod naszymi skrzydłami. Z każdego, kto dzięki naszemu wsparciu poczuł się związany z lokalną tradycją. Serdecznie zapraszamy do udziału w tej wyjątkowej inicjatywie.

Z góry pięknie dziękujemy, w imieniu swoim i podopiecznych fundacji.

Zespół Fundacji Braci Golec