Wydawnictwa

Największe przedsięwzięcie wydawnicze Fundacji Braci Golec – a zarazem nasze oczko w głowie – to seria Stroje ludowe w Karpatach polskich, wydawana od 2007 r.

Jest to unikatowe zamierzenie: kompletna seria będzie stanowić największą i najobszerniejszą publikację w Polsce dotyczącą stroju ludowego, która jednocześnie ukazuje funkcjonowanie kultury ludowej we współczesnej rzeczywistości.

W ramach serii zaplanowaliśmy wydanie dziewięciu albumów. Do tej pory ukazały się: Mieszczański strój żywiecki (2007), Strój górali śląskich (2008), Strój górali żywieckich (2009), Strój górali podhalańskich (2011) oraz Strój cieszyński (2014). Kolejne zaplanowane tomy to: Strój górali babiogórskich, Strój górali orawskich, Strój górali spiskich oraz Strój górali sądeckich i pienińskich.

Chcieliśmy zwrócić uwagę na to, że strój ludowy jest wciąż żywo obecny w kulturze oraz przybliżyć jego współczesną rolę i pozycję, ale zależało nam na tym, by zrobić to w ciekawy, przystępny i nowoczesny sposób. Dlatego zdecydowaliśmy się na formę albumu z unikatowymi zdjęciami i materiałem multimedialnym.

Publikacje są owocem i ukoronowaniem szerszego projektu, którego celem jest zachowanie i udokumentowanie – często rozproszonych – zbiorów, archiwów, fotografii. w prace nad projektem – prócz badaczy, autorów, zespołu redakcyjnego oraz wszystkich pasjonatów tematu – włączyła się także lokalna społeczność, co sprzyjało integracji, wzmocnieniu poczucia tożsamości regionalnej.

Praca nad poszczególnymi tomami okazała się doskonałym sposobem na to, aby się wzajemnie poznać i chronić wspólne dziedzictwo, a także dać coś z siebie, uczestnicząc w tworzeniu kultury.

Poprzez serię wydawniczą Stroje ludowe w Karpatach polskich mamy szansę promować działalność fundacji i pokazywać rozwiązania z zakresu edukacji kulturalnej i artystycznej.

Realizacja tego kompleksowego projektu jest możliwa dzięki wsparciu kolejnych Ministrów Kultury i Dziedzictwa Narodowego, którzy obejmowali każdy album swoim honorowym patronatem.

Całkowity dochód ze sprzedaży albumów jest przeznaczony na działania edukacyjne fundacji.

album3 zdj5
album3 Zdj8
album3 zdj7
album3 zdj2