Już od piętnastu lat uczymy dzieciaki i młodzież gry na instrumentach ludowych i śpiewu budując w nich zamiłowanie do tradycji Beskidu     Żywieckiego. Uwrażliwiamy młodych na wszelakie przejawy kultury, zapraszamy do jej współtworzenia i pokazujemy, że to oni kreują historię. W     ramach działań Fundacji Braci Golec i powstałego w ubiegłym roku Górskiego Uniwersytetu Ludowego, stwarzamy każdemu człowiekowi, bez     względu na pochodzenie, możliwość obcowania z muzyką i kulturą, zgłębiania jej i odnajdywania w niej dobrej, wspólnej zabawy. Tworzymy     przestrzeń, w której zarówno podopieczni, ich rodzice i pasjonaci muzyki ludowej, ale również instruktorzy, mogli rozwijać skrzydła.

Uczymy śpiewać i grać po góralsku ponad trzystu podopiecznych! Swoje zdolności rozwijają w ramach Ognisk Twórczości Artystycznej w dziesięciu     gminach - Milówce, Jeleśni, Łodygowicach, Koszarawie, Świnnej, Porąbce, Przyłękowie, Lipowej, Czernichowie i Żywcu. Każde dziecko dostaje swój     intstrument na czas nauki, kształci się pod okiem praktyków muzyki ludowej metodami łączącymi tradycję gry ze słuchu i współczesnych, najbardziej     efektywnych metod wykorzystywanych w szkołach muzycznych. W ramach Górskiego Uniwersytetu Ludowego zapewniamy możliwości pogłębienia     umiejętności w ramach Klas Mistrzowskich śpiewu, gry na skrzypcach i heligonkach. Od niedawna odbywają się również spotkania Chóru Ludowego i     Orkiestry Ludowej. Organizujemy liczne warsztaty i wydarzenia kulturalne. W listopadzie ubiegłego roku wydaliśmy płytę z pastorałkami, nagraną z     udziałem setki młodych artystów. Wydajemy również serię albumów "Stroje ludowe w Karpatach Polskich".

Jesteśmy dumni z tego, co udało nam się osiągnąć przez piętnaście lat naszej działalności. Z każdego zapalonego pasjonata muzyki i kultury     ludowej, który wykształcił się pod naszymi skrzydłami. Z każdego, kto dzięki naszemu wsparciu poczuł się związany z lokalną tradycją. Serdecznie     zapraszamy do udziału w tej wyjątkowej inicjatywie.

Pomóc można na różne sposoby:

- przekazując 1% podatku

- przekazując instrument, który pozwoli dzieciom uczyć się gry (skrzypce, basy, heligonki)

- przekazując darowiznę na zakup nowych instrumentów

- kupując publikacje wydane przez Fundację Braci Golec.

Z góry pięknie dziękujemy, w imieniu swoim i dzieci!

Zespół Fundacji Braci Golec